Hej! Na #mtbxcpl piszę o kolarstwie dzięki TOBIE!
Wspieraj mnie, żebym mógł dalej być blisko kolarstwa, robić relacje z zawodów, pisać i zarażać pasją.
O tym, że warzywa i owoce powinniśmy wprowadzić do swojej diety wiemy już doskonale. Dziś lista warzyw i owoców, które powinno się koniecznie wprowadzić w swój codzienny jadłospis razem z informacjami jakie mają właściwości zdrowotne i dlaczego jest ważne, aby je spożywać.
Cebula
Oprócz witaminy C w jej skład wchodzą też witaminy A, B1, B2, B6, B7, PP. Obniża ciśnienie krwi, polepsza trawienie ciężko strawnych rodzajów mięs w połączeniu z pieprzem.
W postaci surowej idealnie „dezynfekuje” wewnętrznie. Ugotowaną stosuje się w okładach na wrzody czy hemoroidy. Jeżeli mamy problem z trawieniem cebuli proponuję dodać kminek, majeranek czy pieprz ziołowy.
Chrzan
Dostarcza nam witamin takich jak wit. A, B1, B2, B6, PP i C. Pobudza czynności żołądka i działa przeciwbólowo. Chrzanu nie powinno się nigdy gotować.
Cytryna
Oprócz witaminy C dostarcza nam witamin A, B1, B2, B5, B6, B7, PP. Skórka cytryny w sposób leczniczy obniża ciśnienie krwi.
Czarny bez
Jest bardzo dobrą przyprawą polepszającą trawienie. Owoce czarnego bzu dostarczają nam witamin B1, B2, PP, H, B7 i oczywiście witaminę C.
Owoc czarnego bzu działa napotnie, moczopędnie i przeciwskurczowo. Sok z czarnego bzu można dodać do sosu mięsnego pod koniec gotowania.
Malina
Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, PP i oczywiście C. Znana od wieków z właściwości rozgrzewających. Przy regularnym stosowaniu organizm staje się odporniejszy na infekcje.
Marchew
Surowa działa wzmacniająco. Czyści krew. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B5, B6, E, H, B7, K, PP, C.
Poziomka
Działa chłodząco. Zawiera witaminy: A, B1, B2, K, B3, B5, B6 i dużą ilość witaminy C.
Papryka
Ułatwia trawienie, pobudza żołądek do wytwarzania soków trawiennych. Dostarcza witaminy A, B, C, E, K, PP.
Pietruszka
Ma działanie moczopędne, napotne i ułatwia trawienie. Stosujemy ją przy chorobach przewodu moczowego. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, PP i dużą ilość witaminy C. Idealnie neutralizuje ostry zapach w połączeniu z czosnkiem.
Seler
Działa napotnie, moczopędnie i pobudza trawienie. Maść z selera działa rozgrzewająco i pomaga przy bolących stawach. Dostarcza nam również witamin: A, B1, B2, B6, B7, PP i C.
Pomarańcza
skórka działa trawiennie. Dostarcza witaminy B i C.
Śliwki „węgierki”
Działają trawiennie, szczególnie te ususzone, a świeże dostarczają witamin: A, B1, B2, B5, B6, PP i C. Dodajemy je do fasoli pod koniec gotowania, co nas uchroni przed wzdęciami.
Mam nadzieję, że przyda wam się ta wiedza i dzięki spożywaniu tych naturalnych warzyw i owoców będziemy wspólnie dbać o to, abyśmy byli zdrowsi i bardziej przez to szczęśliwi.
COMMENTS