Miechunka – ważne źródło witamin dla sportowca

Miechunka – ważne źródło witamin dla sportowca

Naturalne napoje usuwające toksyny, nie tylko dla sportowców
Przekąski, które pomogą odnieść zwycięstwo – poradnik Michała Ficka
Naturalne żele energetyczne – w naturze tkwi siła!
Miód malinowy – wzmacniajace źrodło weglowodanów
Ziemia okrzemkowa – naturalna regeneracja dla sportowców

Dziś o miechunce. Często z osobami biorącymi udział w moich zajęciach rozmawiamy o różnych ciekawostkach związanych z treningiem czy kuchnią. Podczas jednej z takich rozmów usłyszałam od jednej z dziewczyn o jej ulubionym owocu, który nota bene mogłaby jeść bez końca. Słyszałam o nim, ale szczerze mówiąc, wtedy jeszcze nie próbowałam. Kiedy już go skosztowałam, musiałam przyznać jej rację. Jest pyszny i do tego ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych i odżywczych.

Owoc miechunki wykazuje szerokie działanie lecznicze. W sklepach można spotkać świeże owoce i to właśnie one mi najbardziej smakują, ale głównie możemy kupić suszone, znane jako rodzynki brazylijskie.

Miechunkę uprawia się przede wszystkim w Peru, Boliwii, Kolumbii, Wenezueli czy Ekwadorze, ale spotkać ją można już na całym świecie, nawet u nas w Polsce. Nasze warunki klimatyczne pozwalają jedynie na uprawę miechunki, jako rośliny jednorocznej. Ten owoc wyglądem przypomina pomidorka koktajlowego, ma barwę pomarańczową, a smak słodko-gorzki. Popularne rodzaje miechunki, to miechunka rozdęta i pomidorowa, natomiast miechunka peruwiańska ma najwięcej wartości odżywczych i najciekawszy smak, a wyróżnia ją to, że występuje w jasnobrązowej otoczce przypominającej chiński lampion.

Miechunka pochodzi z rodziny warzyw psiankowatych, czyli tej samej co papryka, bakłażan czy pomidor. Osoby, które przepadają za pomidorkami koktajlowymi, będą rozkoszować się właśnie miechunką, która moim zdaniem smakuje, jak połączenie pomidora z pomarańczą.

Wartości odżywcze miechunki według danych USDA National Nutrient Database for Standard Reference w 100 g:

  •  Wartość energetyczna – 53 kcal
  • Białko ogółem – 1,9 g
  • Tłuszcz – 0,70 g
  • Węglowodany – 11,20 g

Witaminy:

  • Witamina C – 11,10 mg
  • Tiamina (wit. B1) – 0,110 mg
  • Ryboflawina (wit. B2) – 0,040 mg
  • Niacyna (wit. B3) – 2,800 mg
  • Witamina A – 720 IU

Minerały:

  • Wapń – 9 mg
  • Żelazo – 1 mg
  • Fosfor – 40 mg

Owoc ten jest również bogaty w związki o działaniu antyoksydacyjnym, które zabezpieczają nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Zawarta w miechunce witamina C wspomaga układ krwionośny – zmniejsza ryzyko miażdżycy, zapobiega przeziębieniu czy wzmacnia kości i stawy.

Witamina A wpływa na poprawę wzroku i stanu skóry. Bardzo ważną witaminą, którą dostarcza nam ten owoc jest witamina B, która zwiększa odporność na stres, poprawia nam nastrój i stan zdrowia psychicznego. Ponadto obecny jest w owocu fosfor i wapń, które jak wiemy, współuczestniczą w mineralizacji kości i zębów. Miechunka również wykorzystywana jest od lat, jako środek moczopędny, przeciwzapalny i przeciwreumatyczny.

Można ją kupić w wielu sklepach m.in. w popularnej sieciówce ,,B”.

Należy unikać owoców koloru brązowego czy zielonożółtego. Tylko owoce pomarańczowo- żółtoczerwone nadają się do spożycia. Można je dodawać do sałatek, drobiu, koktajli czy deserów, jak również do nalewek. Wystarczy je umyć.

Jest bardzo fajną formą przekąski w towarzystwie serów czy wędlin, zamiast niezdrowych chipsów czy słonych orzeszków.

COMMENTS

DISQUS: 0