Skarby z ula – kit pszczeli

Skarby z ula – kit pszczeli

8 kroków do pierwszego startu w zawodach
Słodka alternatywa dla białego cukru
Wspomaganie organizmu od środka – soki cz.3 (odbudowa sił witalnych)
„Zjadaj stejki – będziesz wielki” czyli „jesteś tym co jesz”
Słodkie co nieco, że palce lizać

Kit pszczeli, inaczej propolis, jest już od bardzo dawna znaną, złożoną substancją, wytwarzaną przez pszczoły. W jego skład wchodzi m.in. żywica, najczęściej z topoli, osiki, wierzby, sosny, kasztanowca oraz ślina pszczół. Propolis może również ulegać zmianie w zależności od surowca, jaki znajduje się w okolicy ula. Stąd też barwa propolisu bywa różna, począwszy od czerwonej, co zdarza się bardzo rzadko, poprzez żółtą i brązową, a nawet zielonkawą.

Kit pszczeli jest substancją smolistą i lepką, w niższej temperaturze kruszy się, a w temperaturze około 36 stopni C staje się plastyczny i miękki. Natomiast w temperaturze około 80-100 stopni C topi się. Rozpuszcza się dobrze w spirytusie, natomiast źle w wodzie. Przechowywać go należy w miejscu suchym i ciemnym.

Pszczoły używają propolisu do uszczelniania i związania elementów ula. Wykorzystują go w celach obronnych, uszczelniając ul przed intruzami i szkodnikami, które chcą dostać się do jego wnętrza. Dezynfekują go, dzięki czemu propolis jest wolny od bakterii, pleśni i grzybów.

Właściwości lecznicze propolisu:

  • poprawia wzrok,
  • leczy stany zapalne jelit,
  • regeneruje tkankę chrzęstną i kostną,
  • dzięki właściwościom bakteriobójczym zapobiega infekcjom,
  • łagodzi stany zapalne i nerwowe,
  • wzmacnia organizm,
  • poprawia pamięć,
  • poprawia sprawność fizyczną i psychiczną,
  • leczy oparzenia skórne,
  • pomaga przy astmie,
  • pomaga w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy,
  • wspomaga przy zapaleniach kostnych, ubytkach kostnych i tkanki chrzęstnej,
  • wzmacnia włosy,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • niweluje nerwobóle,
  • pomaga przy zapaleniu zatok, kataru, grzybicy,
  • przyspiesza metabolizm.

Kit pszczeli używany jest w postaci:

  • Etanolowego Ekstraktu Propolisu ( EEP),
  • propolizatu,
  • maści,
  • kompresów,
  • pigułek,
  • tabletek,
  • czopków,
  • zastrzyków,
  • preparatów do inhalacji.

Poniżej przepis na nalewkę własnej produkcji z wykorzystaniem kitu pszczelego:

Rozdrabniamy surowiec, umieszczamy go w szklanym naczyniu i zalewamy 76% alkoholem etylowym w proporcji 50g surowca na 0,25 litra alkoholu. Mieszamy potrząsając codziennie, aż się rozpuści przez ok 2 tygodnie. Odstawiamy i czekamy, aż wyklaruje się płyn nad osadem. Następnie ściągamy roztwór propolisu znad osadu. Otrzymany płyn należy przetrzymywać w ciemnym szklanym naczyniu, w suchym miejscu, przez około 6 miesięcy.

Stosujemy go przy anginie, schorzeniach układu pokarmowego, bólach żołądka.

Nadmierne spożycie może powodować biegunkę, podrażnienie nerek albo mogą wystąpić uczulenia skórne. Przed zastosowaniem nalewki powinniśmy skonsultować dawkę z lekarzem.

Obecnie na rynku możemy spotkać już gotowe preparaty z kitu pszczelego. Możemy je dostać w sklepach zielarskich, dobrych aptekach czy nawet w internecie. Pamiętajmy, że w dzisiejszych czasach już wszystko praktycznie jest podrabiane, więc należy być bardzo ostrożnym przy zakupie produktów pszczelich i pytać o pochodzenie i skład, gdyż sama kiedyś zakupiłam miód malinowy, który okazał się wielokwiatowym miodem z sokiem malinowym. Starajmy się nabywać produkty ze sprawdzonych źródeł, których na szczęście obecnie nie brakuje.

COMMENTS

DISQUS: 0