Wspomaganie organizmu od środka – soki cz.3 (odbudowa sił witalnych)

Wspomaganie organizmu od środka – soki cz.3 (odbudowa sił witalnych)

Sprawdź czym się trujesz #1 – barwniki
Słodka alternatywa dla białego cukru
Słodka trucizna

Pora na ostatni artykuł z cyklu nawadnianie i wzmacnianie organizmu naturalnymi, świeżymi sokami poświęcę problemom z jelitami, żołądkiem, wątrobą i nerkami. Pamiętajmy, że leczenie się w ten sposób powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem. Jak już wiemy, jakość pożywienia staje się coraz gorsza, a my z uwagi na zmieniający się styl życia zaczynamy spożywać wszystko w biegu, w stresie i jak najmniejszym kosztem. Na szczęście dla nas obecne są na rynku jednodniowe świeże soki warzywno-owocowe. Zatem nie musimy sami ślęczeć w kuchni przy sokowirówce i męczyć się z jej myciem i czyszczeniem. Chociaż właśnie taką formę polecam najbardziej, bo wiemy skąd produkty nabyliśmy i co w sporządzanych przez nas sokach, tak naprawdę się znajduje.

Przyjmowana dawka dzienna takiego soku to około 600g, oczywiście w zależności od indywidualnego zapotrzebowania organizmu.

Poniżej prezentuję przepisy na różne dolegliwości, w tym również te związane z trawieniem pokarmu:

Alergia pokarmowa

  • marchew 400-600g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 285g – szpinak 170g

Biegunka

  • marchew od 400-600g
  • dynia 400g

Nieprzyjemna woń z ust

  • marchew 285g – szpinak 170g
  • ponadto przeprowadzić detoksykację organizmu i żuć owoce jałowca.

Nieżyt żołądka

  • marchew 400-600g
  • szpinak około 300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 250g – burak 85g – sałata 85g
  • unikać ostrych produktów – pieprzu, musztardy i octu.

Hemoroidy

  • dynia 400-600g
  • marchew 285g – szpinak 170g
  • marchew 225g – szpinak 110g – rzeżucha 55g

Kolka jelitowa

  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 285g – szpinak 170g

Zapalenie nerek

  • marchew 400-600g
  • marchew 225g – burak 85g – seler 140g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 250g – seler 140g – pietruszka 55g
  • marchew 330g – pietruszka 110g
  • marchew 225g – szpinak 170g

Nieżyt jelita grubego 

  • marchew 400-600g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 285g – szpinak 170g

Zła przemiana materii

  • chrzan około 200g
  • szpinak 300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
  • marchew 210g – seler 140g – cykoria 55 g – pietruszka 55g
  • marchew 285g – szpinak 170g

Choroby wątroby i nadnerczy

  • sałata około 200g
  • jabłka około 600g
  • marchew 225g – kapusta 110g – sałata 110g
  • seler 200g – sałata 140g – szpinak 110g

Wrzody żołądka i dwunastnicy

  • marchew 400-600g
  • kapusta około 400g
  • seler około 300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 250g – seler 200gr
  • marchew 285g – szpinak 170g

Zaparcia 

  • marchew 400-600g
  • szpinak około 300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 285g – szpinak 170g

Zatrucie pokarmowe

  • szpinak około 300g
  • marchew 285g – szpinak 170g
  • bardzo pomocny jest kit pszczeli

Żołądek, nadkwasota

  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 250g – seler 140g – pietruszka 55g
  • marchew 330g – pietruszka 110g
  • marchew 285g – szpinak 170g.

Podsumowując, starajmy się codziennie dbać o jakość pożywienia, które dostarczamy naszemu organizmowi. Nie chodzi o całkowite rezygnowanie z przyjemności, jesteśmy tylko ludźmi i każdy z nas ma ochotę na pączka, pizzę czy nawet piwo. Ważne, żebyśmy wiedzieli, że są produkty dobrej jakości, z małą ilością sztucznych dodatków i toksyn. Wprowadzajmy każdego dnia porcję witamin w postaci przygotowanych świeżych soków, a rzadziej będziemy uskarżać się na różne dolegliwości i uda nam się długo cieszyć dobrym zdrowiem. Smacznego.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0