Hej! Na #mtbxcpl piszę o kolarstwie dzięki TOBIE!
Wspieraj mnie, żebym mógł dalej być blisko kolarstwa, robić relacje z zawodów, pisać i zarażać pasją.
Pora na ostatni artykuł z cyklu nawadnianie i wzmacnianie organizmu naturalnymi, świeżymi sokami poświęcę problemom z jelitami, żołądkiem, wątrobą i nerkami. Pamiętajmy, że leczenie się w ten sposób powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem. Jak już wiemy, jakość pożywienia staje się coraz gorsza, a my z uwagi na zmieniający się styl życia zaczynamy spożywać wszystko w biegu, w stresie i jak najmniejszym kosztem. Na szczęście dla nas obecne są na rynku jednodniowe świeże soki warzywno-owocowe. Zatem nie musimy sami ślęczeć w kuchni przy sokowirówce i męczyć się z jej myciem i czyszczeniem. Chociaż właśnie taką formę polecam najbardziej, bo wiemy skąd produkty nabyliśmy i co w sporządzanych przez nas sokach, tak naprawdę się znajduje.
Przyjmowana dawka dzienna takiego soku to około 600g, oczywiście w zależności od indywidualnego zapotrzebowania organizmu.
Poniżej prezentuję przepisy na różne dolegliwości, w tym również te związane z trawieniem pokarmu:
Alergia pokarmowa
- marchew 400-600g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 285g – szpinak 170g
Biegunka
- marchew od 400-600g
- dynia 400g
Nieprzyjemna woń z ust
- marchew 285g – szpinak 170g
- ponadto przeprowadzić detoksykację organizmu i żuć owoce jałowca.
Nieżyt żołądka
- marchew 400-600g
- szpinak około 300g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 250g – burak 85g – sałata 85g
- unikać ostrych produktów – pieprzu, musztardy i octu.
Hemoroidy
- dynia 400-600g
- marchew 285g – szpinak 170g
- marchew 225g – szpinak 110g – rzeżucha 55g
Kolka jelitowa
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 285g – szpinak 170g
Zapalenie nerek
- marchew 400-600g
- marchew 225g – burak 85g – seler 140g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 250g – seler 140g – pietruszka 55g
- marchew 330g – pietruszka 110g
- marchew 225g – szpinak 170g
Nieżyt jelita grubego
- marchew 400-600g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 285g – szpinak 170g
Zła przemiana materii
- chrzan około 200g
- szpinak 300g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
- marchew 210g – seler 140g – cykoria 55 g – pietruszka 55g
- marchew 285g – szpinak 170g
Choroby wątroby i nadnerczy
- sałata około 200g
- jabłka około 600g
- marchew 225g – kapusta 110g – sałata 110g
- seler 200g – sałata 140g – szpinak 110g
Wrzody żołądka i dwunastnicy
- marchew 400-600g
- kapusta około 400g
- seler około 300g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 250g – seler 200gr
- marchew 285g – szpinak 170g
Zaparcia
- marchew 400-600g
- szpinak około 300g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 285g – szpinak 170g
Zatrucie pokarmowe
- szpinak około 300g
- marchew 285g – szpinak 170g
- bardzo pomocny jest kit pszczeli
Żołądek, nadkwasota
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 250g – seler 140g – pietruszka 55g
- marchew 330g – pietruszka 110g
- marchew 285g – szpinak 170g.
Podsumowując, starajmy się codziennie dbać o jakość pożywienia, które dostarczamy naszemu organizmowi. Nie chodzi o całkowite rezygnowanie z przyjemności, jesteśmy tylko ludźmi i każdy z nas ma ochotę na pączka, pizzę czy nawet piwo. Ważne, żebyśmy wiedzieli, że są produkty dobrej jakości, z małą ilością sztucznych dodatków i toksyn. Wprowadzajmy każdego dnia porcję witamin w postaci przygotowanych świeżych soków, a rzadziej będziemy uskarżać się na różne dolegliwości i uda nam się długo cieszyć dobrym zdrowiem. Smacznego.
COMMENTS