Wspomaganie organizmu od środka – soki cz. 2

Wspomaganie organizmu od środka – soki cz. 2

REKLAMA
Miód malinowy – wzmacniajace źrodło weglowodanów
Michał Ficek radzi jak się odżywiać w czasie intensywnych treningów
Słodka trucizna
Nie tylko kolarskie sposoby na kaca
Sprawdź czym się trujesz #1 – barwniki

Ostatnio było o zbawiennym wpływie naturalnych soków w okresie przeziębienia i grypy. Dzisiaj przepisy na bazie soków, które wzmacniają i wspomagają leczenie naszego organizmu, kiedy doskwierają nam inne schorzenia.

Już od bardzo dawna człowiek wykorzystywał zdrowotne właściwości owoców i warzyw do sporządzania i delektowania się sokami. Pierwsze wzmianki o tym odnajdujemy już w starogreckich malowidłach, jak również w pradawnych przekazach o Rzymianach lubujących się w trunkach wspomaganych i aromatyzowanych sokami. Obecnie coraz częściej wspomina się o zdrowotnych właściwościach terapii, którą niesie picie soków z owoców i warzyw. Niestety, jakość pożywienia w obecnym czasie jest coraz gorsza i wiele schorzeń oraz dolegliwości wątroby, żołądka, nerek czy nawet kręgosłupa są spowodowane wprowadzaniem zbyt dużej ilości toksyn do organizmu. Dietetycy i lekarze alarmują, aby zacząć odżywiać się zdrowiej. Żyjemy w biegu, stresie, mało śpimy, stąd też moja propozycja terapii sokami, jako świetny sposób na dostarczenie witamin, nawodnienie i detoksykację organizmu. Można poświęcić kilkanaście minut na przygotowanie soków, a następnie zabierać je do pracy czy na trening.

,,Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” – L. L. Pauling – laureat nagrody Nobla

Poniżej przedstawiam przepisy na naturalne soki owocowo-warzywne stosowane w poszczególnych kombinacjach przy różnych dolegliwościach:

Alergia pokarmowa

  • marchew 400-600g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 285g – szpinak 170g

Anemia

  • dynia 400-600g
  • marchew 225g – burak 85g – seler 140g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 250g – burak 85g – sałata 110g
  • marchew 250g – mniszek 85g – sałata 110g
  • marchew 310g – mniszek 85g – rzepa 55g
  • marchew 225g – sałata 140g – szpinak 85g
  • marchew 285g – szpinak 170g
  • marchew 250g – koper 200g
  • marchew 225g – szparag 110g – sałata 110g

Astma

  • chrzan 200g
  • marchew 250g – seler 200g
  • marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
  • marchew 210g – rzepa 140g
  • marchew 285g – szpinak 170g

Bezsenność

  • marchew 20g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 250g – seler 200g
  • marchew 285g – szpinak 170g

Biegunka

  • marchew 400-600g
    dynia 400g

Cukrzyca

  • dynia 400g
  • marchew 250g – seler 140g – pietruszka 55g
  • marchew 210g – seler 140g – cykoria 55g – pietruszka 55g
  • marchew 225g – sałata 140g – szpinak 85g
  • marchew 170g – sałata 110g – groszek zielony 85g – brukselka 85g
  • marchew 285g – szpinak 170g

Hemoroidy

  • dynia 400-600g
    marchew 285g – szpinak 170g
    marchew 225g – szpinak 110g – rzeżucha 55g

Skurcze

  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
    marchew 285g – szpinak 170g

Nadciśnienie

  • dynia 440g
    szpinak 250g
    marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
    marchew 285g – szpinak 170g

Nieprzyjemna woń z ust

  • marchew 285g – szpinak 170g
    ponadto przeprowadzić detoksykację organizmu i żuć owoce jałowca.

Zapalenie torebki stawowej

  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
    marchew 285g – szpinak 170g
    marchew 225g – rzeżucha 110g – rzodkiewka 110g.

Pamiętajmy, że podane powyżej proporcje są ogólne dla wszystkich, natomiast każdy z nas może potrzebować innych dawek z uwagi na różne uwarunkowania zdrowotne i indywidualne zapotrzebowanie organizmu. Dlatego też, najlepiej będzie, jak skonsultujemy przyjmowanie większej dawki soków w dłuższym okresie czasu z dobrym i mądrym lekarzem. Na zdrowie.

COMMENTS

DISQUS: 0