Hej! Na #mtbxcpl piszę o kolarstwie dzięki TOBIE!
Wspieraj mnie, żebym mógł dalej być blisko kolarstwa, robić relacje z zawodów, pisać i zarażać pasją.
Ostatnio było o zbawiennym wpływie naturalnych soków w okresie przeziębienia i grypy. Dzisiaj przepisy na bazie soków, które wzmacniają i wspomagają leczenie naszego organizmu, kiedy doskwierają nam inne schorzenia.
Już od bardzo dawna człowiek wykorzystywał zdrowotne właściwości owoców i warzyw do sporządzania i delektowania się sokami. Pierwsze wzmianki o tym odnajdujemy już w starogreckich malowidłach, jak również w pradawnych przekazach o Rzymianach lubujących się w trunkach wspomaganych i aromatyzowanych sokami. Obecnie coraz częściej wspomina się o zdrowotnych właściwościach terapii, którą niesie picie soków z owoców i warzyw. Niestety, jakość pożywienia w obecnym czasie jest coraz gorsza i wiele schorzeń oraz dolegliwości wątroby, żołądka, nerek czy nawet kręgosłupa są spowodowane wprowadzaniem zbyt dużej ilości toksyn do organizmu. Dietetycy i lekarze alarmują, aby zacząć odżywiać się zdrowiej. Żyjemy w biegu, stresie, mało śpimy, stąd też moja propozycja terapii sokami, jako świetny sposób na dostarczenie witamin, nawodnienie i detoksykację organizmu. Można poświęcić kilkanaście minut na przygotowanie soków, a następnie zabierać je do pracy czy na trening.
,,Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” – L. L. Pauling – laureat nagrody Nobla
Poniżej przedstawiam przepisy na naturalne soki owocowo-warzywne stosowane w poszczególnych kombinacjach przy różnych dolegliwościach:
Alergia pokarmowa
- marchew 400-600g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 285g – szpinak 170g
Anemia
- dynia 400-600g
- marchew 225g – burak 85g – seler 140g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 250g – burak 85g – sałata 110g
- marchew 250g – mniszek 85g – sałata 110g
- marchew 310g – mniszek 85g – rzepa 55g
- marchew 225g – sałata 140g – szpinak 85g
- marchew 285g – szpinak 170g
- marchew 250g – koper 200g
- marchew 225g – szparag 110g – sałata 110g
Astma
- chrzan 200g
- marchew 250g – seler 200g
- marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
- marchew 210g – rzepa 140g
- marchew 285g – szpinak 170g
Bezsenność
- marchew 20g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 250g – seler 200g
- marchew 285g – szpinak 170g
Biegunka
- marchew 400-600g
dynia 400g
Cukrzyca
- dynia 400g
- marchew 250g – seler 140g – pietruszka 55g
- marchew 210g – seler 140g – cykoria 55g – pietruszka 55g
- marchew 225g – sałata 140g – szpinak 85g
- marchew 170g – sałata 110g – groszek zielony 85g – brukselka 85g
- marchew 285g – szpinak 170g
Hemoroidy
- dynia 400-600g
marchew 285g – szpinak 170g
marchew 225g – szpinak 110g – rzeżucha 55g
Skurcze
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
marchew 285g – szpinak 170g
Nadciśnienie
- dynia 440g
szpinak 250g
marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
marchew 285g – szpinak 170g
Nieprzyjemna woń z ust
- marchew 285g – szpinak 170g
ponadto przeprowadzić detoksykację organizmu i żuć owoce jałowca.
Zapalenie torebki stawowej
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
marchew 285g – szpinak 170g
marchew 225g – rzeżucha 110g – rzodkiewka 110g.
Pamiętajmy, że podane powyżej proporcje są ogólne dla wszystkich, natomiast każdy z nas może potrzebować innych dawek z uwagi na różne uwarunkowania zdrowotne i indywidualne zapotrzebowanie organizmu. Dlatego też, najlepiej będzie, jak skonsultujemy przyjmowanie większej dawki soków w dłuższym okresie czasu z dobrym i mądrym lekarzem. Na zdrowie.
COMMENTS