Terapia sokami – idealny sposób na przeziębienie i grypę

Terapia sokami – idealny sposób na przeziębienie i grypę

Podstawy treningu kolarza czyli kolarski sezon zaczyna się w grudniu
Jesień – klęska urodzaju
Słodkie co nieco, że palce lizać
Ziemia okrzemkowa – naturalna regeneracja dla sportowców
12 warzyw i owoców, które musisz mieć w swojej diecie

Dziś mam dla Was propozycje przepisów na wzmocnienie naszego organizmu naturalnymi sokami owocowo-warzywnymi w okresie przeziębienia, grypy czy nawet anginy. Sama często korzystam z tej formy dostarczania pełnowartościowych składników odżywczych do organizmu. Soki, oczywiście mowa o świeżych, nie przetworzonych, bez konserwantów, dostarczają nam w bardzo szybkim czasie, bo w około 15 minut, łatwo przyswajalne naturalne cukry, tłuszcze, białka, w tym aminokwasy egzogenne (takie, których organizm nie może sam syntezować, muszą być dostarczane z pożywienia) oraz witaminy. Pozwalają nam utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, zatem chronią przed czynnikami rakotwórczymi. Zalecane jest przyjmowanie około 600g soków w ciągu doby. W czasie, kiedy planujemy terapię sokami, można dawkę zwiększyć nawet do 1,5 litra, w zależności od naszego zapotrzebowania, wagi, wieku itd.

Poniżej propozycje soków, gdzie głównym składnikiem jest marchew – doskonały środek, który oczyszcza organizm z nadmiaru śluzów. Ważne, żeby odcinać z marchwi około centymetra z końca, z którego wyrastają liście. Natomiast buraki, mniszek, rzodkiewkę i rzepę wykorzystuje się w całości, razem z liśćmi, łodygą i korzeniem.

Przykładowe propozycje soków jedno- i wieloskładnikowych w kombinacjach warzywno-owocowych:

Angina

  • marchew 400-600g
  • dynia 400-600g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g

Bóle głowy

  • dynia 400-600g
  • szpinak 300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 220g – sałata 140g – szpinak 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g

Grypa

  • dynia 400-600g
  • chrzan 150-300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
  • marchew 220g – sałata 140g – szpinak 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g

Katar

  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g
  • marchew 310g – rzepa 140g
  • dodatkowo ssać kit pszczeli

Zapalenie oskrzeli

  • marchew 400-600g
  • chrzan 150g-300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 250g – seler 200g
  • marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
  • marchew 335g – mniszek 110g
  • marchew 335g – szparagówka zielona 110g
  • marchew 310g – rzepa 140g
  • dodatkowo spożywać kit pszczeli

Przeziębienie

  • chrzan 150-300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g
  • marchew 310g – rzepa 140g
  • ponadto pijemy sok z wodą i cytryną,
  • parzymy herbatę z bzu czarnego i podajemy propolis 10% 5 razy dziennie.

Pamiętajmy, że regularne dostarczanie witamin do organizmu wzmocni naszą odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę.

Warto przed zastosowaniem sokoterapii skonsultować się z dobrym i mądrym lekarzem, który ma dużą wiedzę. A następnym razem będą moje propozycje mieszanek owocowo-warzywnych na inne dolegliwości.

COMMENTS

DISQUS: 0