Terapia sokami – idealny sposób na przeziębienie i grypę

Terapia sokami – idealny sposób na przeziębienie i grypę

Kozłek lekarski – ziołowy sposób na migrenę i bezsenność
Miechunka – ważne źródło witamin dla sportowca
10 przypraw ułatwiających trawienie
Słodka alternatywa dla białego cukru
Nie tylko kolarskie sposoby na kaca

Dziś mam dla Was propozycje przepisów na wzmocnienie naszego organizmu naturalnymi sokami owocowo-warzywnymi w okresie przeziębienia, grypy czy nawet anginy. Sama często korzystam z tej formy dostarczania pełnowartościowych składników odżywczych do organizmu. Soki, oczywiście mowa o świeżych, nie przetworzonych, bez konserwantów, dostarczają nam w bardzo szybkim czasie, bo w około 15 minut, łatwo przyswajalne naturalne cukry, tłuszcze, białka, w tym aminokwasy egzogenne (takie, których organizm nie może sam syntezować, muszą być dostarczane z pożywienia) oraz witaminy. Pozwalają nam utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, zatem chronią przed czynnikami rakotwórczymi. Zalecane jest przyjmowanie około 600g soków w ciągu doby. W czasie, kiedy planujemy terapię sokami, można dawkę zwiększyć nawet do 1,5 litra, w zależności od naszego zapotrzebowania, wagi, wieku itd.

Poniżej propozycje soków, gdzie głównym składnikiem jest marchew – doskonały środek, który oczyszcza organizm z nadmiaru śluzów. Ważne, żeby odcinać z marchwi około centymetra z końca, z którego wyrastają liście. Natomiast buraki, mniszek, rzodkiewkę i rzepę wykorzystuje się w całości, razem z liśćmi, łodygą i korzeniem.

Przykładowe propozycje soków jedno- i wieloskładnikowych w kombinacjach warzywno-owocowych:

Angina

  • marchew 400-600g
  • dynia 400-600g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g

Bóle głowy

  • dynia 400-600g
  • szpinak 300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 220g – sałata 140g – szpinak 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g

Grypa

  • dynia 400-600g
  • chrzan 150-300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
  • marchew 220g – sałata 140g – szpinak 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g

Katar

  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g
  • marchew 310g – rzepa 140g
  • dodatkowo ssać kit pszczeli

Zapalenie oskrzeli

  • marchew 400-600g
  • chrzan 150g-300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 250g – seler 200g
  • marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
  • marchew 335g – mniszek 110g
  • marchew 335g – szparagówka zielona 110g
  • marchew 310g – rzepa 140g
  • dodatkowo spożywać kit pszczeli

Przeziębienie

  • chrzan 150-300g
  • marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
  • marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
  • marchew 290g – szpinak 170g
  • marchew 310g – rzepa 140g
  • ponadto pijemy sok z wodą i cytryną,
  • parzymy herbatę z bzu czarnego i podajemy propolis 10% 5 razy dziennie.

Pamiętajmy, że regularne dostarczanie witamin do organizmu wzmocni naszą odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę.

Warto przed zastosowaniem sokoterapii skonsultować się z dobrym i mądrym lekarzem, który ma dużą wiedzę. A następnym razem będą moje propozycje mieszanek owocowo-warzywnych na inne dolegliwości.

COMMENTS

DISQUS: 0