Hej! Na #mtbxcpl piszę o kolarstwie dzięki TOBIE!
Wspieraj mnie, żebym mógł dalej być blisko kolarstwa, robić relacje z zawodów, pisać i zarażać pasją.
Dziś mam dla Was propozycje przepisów na wzmocnienie naszego organizmu naturalnymi sokami owocowo-warzywnymi w okresie przeziębienia, grypy czy nawet anginy. Sama często korzystam z tej formy dostarczania pełnowartościowych składników odżywczych do organizmu. Soki, oczywiście mowa o świeżych, nie przetworzonych, bez konserwantów, dostarczają nam w bardzo szybkim czasie, bo w około 15 minut, łatwo przyswajalne naturalne cukry, tłuszcze, białka, w tym aminokwasy egzogenne (takie, których organizm nie może sam syntezować, muszą być dostarczane z pożywienia) oraz witaminy. Pozwalają nam utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, zatem chronią przed czynnikami rakotwórczymi. Zalecane jest przyjmowanie około 600g soków w ciągu doby. W czasie, kiedy planujemy terapię sokami, można dawkę zwiększyć nawet do 1,5 litra, w zależności od naszego zapotrzebowania, wagi, wieku itd.
Poniżej propozycje soków, gdzie głównym składnikiem jest marchew – doskonały środek, który oczyszcza organizm z nadmiaru śluzów. Ważne, żeby odcinać z marchwi około centymetra z końca, z którego wyrastają liście. Natomiast buraki, mniszek, rzodkiewkę i rzepę wykorzystuje się w całości, razem z liśćmi, łodygą i korzeniem.
Przykładowe propozycje soków jedno- i wieloskładnikowych w kombinacjach warzywno-owocowych:
Angina
- marchew 400-600g
- dynia 400-600g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 290g – szpinak 170g
Bóle głowy
- dynia 400-600g
- szpinak 300g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 220g – sałata 140g – szpinak 85g
- marchew 290g – szpinak 170g
Grypa
- dynia 400-600g
- chrzan 150-300g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
- marchew 220g – sałata 140g – szpinak 85g
- marchew 290g – szpinak 170g
Katar
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 290g – szpinak 170g
- marchew 310g – rzepa 140g
- dodatkowo ssać kit pszczeli
Zapalenie oskrzeli
- marchew 400-600g
- chrzan 150g-300g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 250g – seler 200g
- marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
- marchew 335g – mniszek 110g
- marchew 335g – szparagówka zielona 110g
- marchew 310g – rzepa 140g
- dodatkowo spożywać kit pszczeli
Przeziębienie
- chrzan 150-300g
- marchew 280g – burak 85g – ogórek 85g
- marchew 225g – seler 140g – rzodkiewka 85g
- marchew 290g – szpinak 170g
- marchew 310g – rzepa 140g
- ponadto pijemy sok z wodą i cytryną,
- parzymy herbatę z bzu czarnego i podajemy propolis 10% 5 razy dziennie.
Pamiętajmy, że regularne dostarczanie witamin do organizmu wzmocni naszą odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę.
Warto przed zastosowaniem sokoterapii skonsultować się z dobrym i mądrym lekarzem, który ma dużą wiedzę. A następnym razem będą moje propozycje mieszanek owocowo-warzywnych na inne dolegliwości.
COMMENTS