Hej! Na #mtbxcpl piszę o kolarstwie dzięki TOBIE!
Wspieraj mnie, żebym mógł dalej być blisko kolarstwa, robić relacje z zawodów, pisać i zarażać pasją.
W ostatnim artykule napisałam na temat ksylitolu jako zdrowszego zamiennika cukru (skrystalizowanej sacharozy). Od kilku lat wiedziałam, że taki zamiennik istnieje i polecałam go klientom, którzy mieli problem m.in. z otyłością a nie potrafili zrezygnować ze słodzenia.
Oczywiście istnieją inne słodkie zamienniki, jak miód czy stewia ale wizualnie i smakowo nie przypominają cukru. A to od niego jesteśmy uzależnieni.
Osobiście od kliku dobrych lat nie słodzę, ale znam wiele osób, w tym moi klienci czy mój tata, którzy potrafią do herbaty dodać aż 3-4 łyżki cukru. Straszne. Chciałam im pomóc.
Niestety ten biały „narkotyk” (sacharoza) czy syrop glukozowo-fruktozowy bądź aspartam, dodawane są w dzisiejszych czasach do wszystkiego od wody smakowej po wędliny. Dlatego dobrze jest zminimalizować jego podawanie w naszym codziennym odżywianiu poprzez zamienniki.
Oprócz ksylitolu, który jest dość drogi, ostatnio odkryłam erytrytol. Nazwy dziwne ale proszę się tym nie sugerować, gdyż są to słodziki naturalne i dobrze przyswajane przez nasz organizm.
Stosowanie ksylitolu jak i erytrytolu jest bardzo ważne dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową.
Szczególne właściwości erytrytolu:
- praktycznie nie zawiera kalorii
- wykazuje działanie antyoksydacyjne
- nie wpływa na poziom glukozy czy insuliny we krwi
- w naturze występuje w takich owocach jak melony czy gruszki
- jako dodatek do żywności ma symbol E 968
- jest też mniej słodki od sacharozy (1 łyżeczka sacharozy to 1,5 łyżeczki erytrytolu)
Możemy go stosować do słodzenia herbaty, pieczenia ciast nawet drożdżowych (ksylitolu niestety nie) czy gotowania. Jego wyjątkową zaletą jest to, że najwięksi miłośnicy słodzenia białym cukrem mogą się do niego przekonać, skoro nawet mój tata powiedział, że w ogóle nie czuje różnicy.
Można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością, w niektórych dobrze zaopatrzonych aptekach czy zamówić przez internet. Cena jest niższa niż w przypadku ksylitolu i waha się od 20 zł do 50 zł za kg.
Zachęcam do spróbowania, aby przekonać się czy akurat taki słodki naturalny zamiennik będzie nam odpowiadał.
COMMENTS