Słodka trucizna

Słodka trucizna

Ariane Luethi o diecie wegańskiej w sporcie wyczynowym
Słodka alternatywa dla białego cukru
„Zjadaj stejki – będziesz wielki” czyli „jesteś tym co jesz”
Chmiel przyjacielem żyjących aktywnie
Wyniki ankiety 2017 [trendy / trening / suple / kawa]

Biały cukier to biała śmierć, takie sformułowanie nie jest nam obce, ale czy wiemy dlaczego? Sacharoza czyli cukier spożywczy, bo o nim mowa to jest trucizna i uzależnia jak narkotyk. Większość chorób cywilizacyjnych spowodowana jest nadmiernym spożywaniem cukru.

O otyłości i cukrzycy wiemy doskonale, ale czy jesteśmy świadomi, że nam sportowcom cukier osłabia funkcjonowanie układu kostno-szkieletowego czy stawowego? Przy jego nadmiernym spożywaniu nasza wydajność spada, a odporność się obniża przez co stajemy się szybciej zmęczeni i ospali oraz narażeni na infekcje czy alergie. Do tego wypłukuje z naszego organizmu witaminy i sole mineralne. Hamuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów oraz cząstek, które są obce dla ciała.Dzisiaj mam dla Was propozycję zdrowego zamiennika białego cukru, który wizualnie i smakowo bardzo go przypomina, mowa o ksylitolu. Na pewno słyszeliście o takim słodziku, ale nie wiecie dlaczego akurat ten polecam i sama stosuję, o innej alternatywie napiszę następnym razem.

Ksylitol czyli słodka alternatywa dla białego cukru to cukier brzozowy. Jest to naturalna substancja słodząca znajdująca się w korze m.in. brzozy. Praktycznie wizualnie i smakowo nie rożni się od cukru i co ważne, nie pozostawia nieprzyjemnego smaku w ustach jak np. stewia, która osobiście mi nie smakuje. 

Prozdrowotne właściwości cukru brzozowego:

  • działanie bakteriobójcze
  • wzmacnia układ immunologiczny czyli poprawia odporność
  • opóźnia procesy starzenia
  • zapobiega osteoporozie zwiększając przyswajanie wapnia i magnezu, co wpływa na gęstość kości
  • jest o połowę mniej kaloryczny niż cukier
  • jest dobrze trawiony przez organizm, zatem nie powoduje skoków insuliny

Ksylitol, jako dodatek do żywności występuje pod nazwą E 967 (nie wszystkie substancje E są trucizną – np. E 300 to witamina C).
O ksylitolu i jego właściwościach leczniczych można usłyszeć coraz częściej. Dzięki temu jest on już dostępny nawet w supermarketach i osiedlowych sklepach spożywczych.  Słodzik ten nadaje się do słodzenia np. herbaty, pieczenia ciast (oprócz drożdżowych, bo na ksylitolu drożdże nie rosną), smażenia i gotowania. Minusem jest niestety cena, która waha się od 40 do 70 zł za kg, dlatego poszukując kolejnego zamiennika cukru, ale o tym następnym razem.

COMMENTS

DISQUS: 0