Słodka trucizna

HomeDieta i żywienie

Słodka trucizna

Hej! Na #mtbxcpl piszę o kolarstwie dzięki TOBIE!
Wspieraj mnie, żebym mógł dalej być blisko kolarstwa, robić relacje z zawodów, pisać i zarażać pasją.


Wspieraj Autora na Patronite

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Biały cukier to biała śmierć, takie sformułowanie nie jest nam obce, ale czy wiemy dlaczego? Sacharoza czyli cukier spożywczy, bo o nim mowa to jest trucizna i uzależnia jak narkotyk. Większość chorób cywilizacyjnych spowodowana jest nadmiernym spożywaniem cukru.

O otyłości i cukrzycy wiemy doskonale, ale czy jesteśmy świadomi, że nam sportowcom cukier osłabia funkcjonowanie układu kostno-szkieletowego czy stawowego? Przy jego nadmiernym spożywaniu nasza wydajność spada, a odporność się obniża przez co stajemy się szybciej zmęczeni i ospali oraz narażeni na infekcje czy alergie. Do tego wypłukuje z naszego organizmu witaminy i sole mineralne. Hamuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów oraz cząstek, które są obce dla ciała.Dzisiaj mam dla Was propozycję zdrowego zamiennika białego cukru, który wizualnie i smakowo bardzo go przypomina, mowa o ksylitolu. Na pewno słyszeliście o takim słodziku, ale nie wiecie dlaczego akurat ten polecam i sama stosuję, o innej alternatywie napiszę następnym razem.

Ksylitol czyli słodka alternatywa dla białego cukru to cukier brzozowy. Jest to naturalna substancja słodząca znajdująca się w korze m.in. brzozy. Praktycznie wizualnie i smakowo nie rożni się od cukru i co ważne, nie pozostawia nieprzyjemnego smaku w ustach jak np. stewia, która osobiście mi nie smakuje. 

Prozdrowotne właściwości cukru brzozowego:

  • działanie bakteriobójcze
  • wzmacnia układ immunologiczny czyli poprawia odporność
  • opóźnia procesy starzenia
  • zapobiega osteoporozie zwiększając przyswajanie wapnia i magnezu, co wpływa na gęstość kości
  • jest o połowę mniej kaloryczny niż cukier
  • jest dobrze trawiony przez organizm, zatem nie powoduje skoków insuliny

Ksylitol, jako dodatek do żywności występuje pod nazwą E 967 (nie wszystkie substancje E są trucizną – np. E 300 to witamina C).
O ksylitolu i jego właściwościach leczniczych można usłyszeć coraz częściej. Dzięki temu jest on już dostępny nawet w supermarketach i osiedlowych sklepach spożywczych.  Słodzik ten nadaje się do słodzenia np. herbaty, pieczenia ciast (oprócz drożdżowych, bo na ksylitolu drożdże nie rosną), smażenia i gotowania. Minusem jest niestety cena, która waha się od 40 do 70 zł za kg, dlatego poszukując kolejnego zamiennika cukru, ale o tym następnym razem.


Hej! #mtbxcpl jest na Google News - kliknij tu i bądź na bieżąco z tym, co słychać w kolarstwie!


REKLAMA

COMMENTS

DISQUS: 0