Hej! Na #mtbxcpl piszę o kolarstwie dzięki TOBIE!
Wspieraj mnie, żebym mógł dalej być blisko kolarstwa, robić relacje z zawodów, pisać i zarażać pasją.
Dzisiaj będzie na słodko. Wszyscy uwielbiamy słodkości, a często nawet jesteśmy od nich uzależnieni. Poniżej kilka zdrowszych alternatyw dla kupowanych w sklepach kremów czekoladowych i masła orzechowego, a więc pora na słodkości własnej produkcji. Są one łatwe w przygotowaniu, nie zajmują dużo czasu i warto wprowadzić je do swojego jadłospisu, bo są zdrowe, pyszne, bez środków konserwujących i sztucznych barwników.
Krem czekoladowo-orzechowy:
Przewidziana ilość, która Wam wyjdzie z podanych składników to ok 220 ml. Jeżeli jednak macie ochotę na większą porcję, to możecie podwoić albo potroić te składniki.
Składniki:
- 100g orzechów laskowych
- 70g gorzkiej czekolady (pamiętajmy, aby sprawdzić skład takiej czekolady, gdyż niestety producenci coraz częściej wprowadzają nas w błąd)
- 60g nierafinowanego cukru
- 100 ml mleka krowiego (nie UHT, tylko świeżego bądź Bio) lub zbożowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego – domowego lub z prawdziwej wanilii (sprawdzamy etykiety).
Przygotowanie cukru waniliowego domowym sposobem:
- 1 szklanka nierafinowanego cukru
- 1 laska wanilii.
Mielimy cukier w młynku do kawy. Następnie laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wydobywamy ziarenka, resztę pokroić na 2 cm kawałki. Wymieszać cukier z ziarenkami i kawałkami wanilii, przesypać do szklanego pojemnika. Trzymać zamknięte a po około 2 tyg. wyjąć laskę wanilii i gotowe.
Przygotowanie kremu czekoladowo-orzechowego:
Orzechy należy podprażyć na suchej patelni od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Wysypujemy je na czystą lnianą ściereczkę i pocieramy, aż odpadnie skórka. Od wszystkich orzechów skórka nie odpadnie, ale nie należy się tym w ogóle przejmować. Cukier i orzechy osobno mielimy w młynku do kawy. Zalać orzechy 60 ml ciepłego mleka i odstawić, aby wchłonęły płyn.
Czekoladę łamiemy na kawałki i w 40 ml mleka podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej czekolady wsypać cukier z cukrem waniliowym i wymieszać. Połączone składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
Przygotowany krem można przez kilka dni trzymać w lodówce. Jest to dobra alternatywa dla popularnego czekoladowego kremu znanego z reklam, który jest bezwartościową miazgą tłuszczowo-cukrową z olejem palmowym, mlekiem z proszku i waniliną. Jedząc krem, który zaproponowałam dostarczamy 3 razy mniej kalorii niż w kremie popularnej marki, a w dodatku są to zdrowe kalorie.
Kolejny przepis to czekoladowy mus z awokado, który dostarcza nam zdrowych tłuszczy zawartych w awokado i jest kolejną zdrowszą alternatywą dla bezwartościowej miazgi tłuszczowo-cukrowej. Oba przepisy są łatwe w przyrządzeniu i nie są drogie. Porcja, którą wam przedstawię starczy na ok 200 ml musu.
Potrzebne składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 15g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej, kamiennej lub morskiej (bez żelazocyjanku potasu E 536)
odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Myjemy, obieramy i kroimy awokado na kawałki. Następnie skrapiamy cytryną. Orzechy mielimy w młynku do kawy i miksujemy wszystkie składniki (miód, sól, awokado i orzechy) na jednolitą masę.
Tak przyrządzony mus można trzymać w lodówce przez kilka dni ale jestem przekonana, że szybko go wykorzystacie, bo jest pyszny. Kolejna pyszna atrakcja to masło orzechowe domowej roboty, które uwielbiam jeść łyżką prosto ze słoiczka. Porcja, którą otrzymamy, to ok 260 ml. Jest to bardzo łatwy przepis. Potrzebujemy 200g orzechów (laskowych, włoskich, nerkowca czy migdałów) bez dwutlenku siarki E 220. Na orzechy ziemne coraz więcej osób ma uczulenie, zatem świadomie ich nie umieszczam w tym przepisie.
Pozostałe składniki to:
- 7-8 łyżek oleju z pestek winogron
- 3 łyżeczki miodu
- szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej, kamiennej lub morskiej (bez żelazocyjanku potasu E 536).
Sposób przygotowania:
Mielimy orzechy w młynku do kawy. Przekładamy orzechy do miksera, następnie ucieramy wlewając stopniowo olej. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Gotowe.
Na koniec, wyjątkowo pyszny deser – czekolada z bakaliami:
Składniki:
- 1 tabliczkę czekolady gorzkiej 100 g
- 2 garście rozdrobnionych moreli, fig, rodzynek, orzechów (bez dwutlenku siarki E 220, kwasu cytrynowego E 330, kwasu sorbowego E 200, sorbinianu potasu E 202)
Sposób przygotowania:
Rozpuścić czekoladę w małej ilości wody, następnie taką rozpuszczoną czekoladę wylewamy na papier do pieczenia i nakładamy bakalie. Wkładamy tak przygotowaną i wystudzoną czekoladę do lodówki. Kiedy stężeje jest gotowa do spożycia.
Wkrótce przedstawię wam inne przepisy na ciastka, ciasta i słodkości. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały i wprowadzicie je na stałe do swojego jadłospisu. Pamiętajmy, że nie jesteśmy w stanie całkowicie wyrzucić z naszej diety szkodliwych dodatków, gdyż rozwój cywilizacji nam w tym przeszkadza. Nie mamy na to wpływu, ale możemy znacznie ograniczyć wprowadzanie toksyn do naszego organizmu poprzez przygotowywanie pożywienia w domu. Na szczęście nie są to rzeczy pracochłonne i kosztowne, a przynajmniej mamy gwarancję, że nie szkodzimy swojemu zdrowiu.
Smacznego.
COMMENTS