Hej! Na #mtbxcpl piszę o kolarstwie dzięki TOBIE!
Wspieraj mnie, żebym mógł dalej być blisko kolarstwa, robić relacje z zawodów, pisać i zarażać pasją.
Dziś przepis na zdrowego. Do wyboru hamburger z frytkami i sosem do wyboru: jogurtowym, BBQ, bądź ketchupem oraz na chrupiące kawałki kurczaka bez sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy syropu glukozowo-fruktozowego.
Przekonajcie się, że można zjeść smacznie i zdrowo. Przyrządzenie tych potraw nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu.
Przepis na Eko burgera (porcja na 4 sztuki):
Składniki:
- 1 cebula
- kilka łyżek klarowanego masła
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg mięsa wołowego (z dobrego źródła)
- 1 jajko (wiejskie, Eko, bądź z wolnego wybiegu)
- 1 żółtko jaja kurzego jw.
- pieprz
- sól himalajska, morska albo kłodawska(bez żelazocyjanku potasu E536)
- papryka w proszku
- oregano
- mielony kminek
- świeżanatka pietruszki
- oliwa z oliwek.
Dodatki:
- 4 okrągłe bułki orkiszowe, żytnie lub pełnoziarniste
- 4 liście zielonej sałaty
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 2 kiszone ogórki
- sos jogurtowy, BBQ albo ketchup (przepisy niżej).
Wybierając ketchup unikajmy:
- benzoesanu sodu E211
- kwasu sorbowego E200
- sorbinianu potasu E202
- syropu glukozowo-frutozowego.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle i następnie ostudzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić w maszynce do mięsa, doprawić czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Całość wymieszać. Masę podzielić na 4 części i uformować hamburgery.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, a następnie dodać masło klarowane. Po ułożeniu hamburgera na patelni docisnąć go tłuczkiem do mięsa lub łopatką. Smażyć po około 4 minuty z każdej strony w średniej temperaturze.
Następnie przekroić bułkę na pół. Warzywa umyć, a liście sałaty osuszyć. Cebulę, pomidory i ogórki pokroić w plasterki. Ułożyć w kolejności, połowa bułki, sałata, hamburger, cebula, pomidor, ogórek.
Sos nakładamy według naszych upodobań.
Frytki 4 porcje:
składniki:
- 10 ziemniaków
- oliwa z oliwek
- sól himalajska, morska albo kłodawska (bez żelazocyjanku potasu E536).
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Pokrojone ziemniaki skropić oliwą i ułożyć na blasze tak, by na siebie nie zachodziły. Piec przez ok 25 min w temperaturze około 200 stopni C. Co jakiś czas frytki należy przemieszczać, aby się równomiernie zarumieniły. Po wyjęciu z piekarnika frytki możemy posolić.
Chrupiące kawałki kurczaka (około 18 sztuk):
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (z dobrego źródła)
- 2 szklanki płatków kukurydzianych (bez cukru i wolne od GMO)
- sól himalajska, morska albo kłodawska (bez żelazocyjanku potasu E536)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka (z dobrego źródła bądź z wolnego wybiegu)
- sos jogurtowy, a’la BBQ albo ketchup.
Sposób przyrządzenia:
Filet umyć, pozbawić go kości i tłustych części, a następnie pokroić w niewielkie kawałki. Płatki umieścić na ściereczce, zawinąć i zgnieść wałkiem do ciasta.
Przygotować 4 talerze na:
- wymieszane przyprawy
- mąkę ziemniaczaną
- jajka
- płatki.
Każdy kawałek mięsa panierować najpierw w przyprawach, następnie w mące, jajkach i na końcu w płatkach. Położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 20 min w ok 220 stopniach C do momentu, aż płatki się zarumienią.
Na koniec przepis na domowy, zdrowy i naturalny sos jogurtowy i a’la BBQ.
Sos a’la BBQ:
składniki na ok 300ml sosu:
- 400g pomidorów
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 80g nierafinowanego cukru
- 3 łyżki octu jabłkowego (bez di siarczanu sodu E 223)
- 3 łyżki sosu Worcestershire.
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, zrobić nacięcie w kształcie krzyża i zanurzyć na około 4 min we wrzątku. Następnie polać je zimną wodą i obrać ze skórki. Zmiksować bez zielonych części. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie poddusić na oliwie z oliwek. Pod koniec duszenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Dodać pomidory oraz resztę składników. Gotować ok 20 min na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Mieszamy w trakcie gotowania, aby zapobiec przypaleniu. Na koniec całość zmiksować blenderem i ostudzić.
Sos jogurtowy:
składniki na ok 100ml sosu:
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu greckiego (bez dodatku mleka w proszku)
- 4 łyżki musztardy (bez benzoesanu sodu E 211, dwusiarczanu potasu E224, syropu glukozowo-fruktozowego)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól himalajska, morska albo kłodawska (bez żelazocyjanku potasu E536)
Sposób przyrządzenia:
Czosnek należy obrać i zmiażdżyć. Dodać czosnek do reszty składników, umieścić w słoiku razem z jogurtem. Wstrząsnąć jak shakerem do uzyskania jednolitej masy.
Podane wyżej przepisy są fajnym pomysłem na przyrządzenie rodzinnego obiadu. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek serwowanych przez globalne lokale gastronomiczne. Nie zajmują dużo czasu i są proste w przygotowaniu.
COMMENTS