Hej! Na #mtbxcpl piszę o kolarstwie dzięki TOBIE!
Wspieraj mnie, żebym mógł dalej być blisko kolarstwa, robić relacje z zawodów, pisać i zarażać pasją.
O tym, że żywienie jest niezwykle istotne w sporcie, nie trzeba nikogo przekonywać. To oczywiste. Wielu zawodników uprawiających sporty wytrzymałościowe, szczególnie te wielogodzinne przekonało się, jak wielką cenę trzeba nie raz zapłacić za błędy i „eksperymenty” żywieniowe. Właściwie każdy podejmujący takie wyzwania ma na swoim koncie takie doświadczenia.
Co zrobić, żeby Twój żołądek nie zastrajkował na zawodach. Jak jeść przed treningiem aby Twój potencjał energetyczny buzował jak gulasz pod pokrywką garnka. Czy wreszcie jak przypalić… ale podeszwy Twoich „startówek” na ostatnich metrach zawodów. To, a właściwie dużo więcej usłyszysz, spróbujesz, poznasz i sam wykonasz na naprawdę unikalnych warsztatach „Sportowej Kuchni”. Zobaczysz i będziesz mógł doświadczyć rozwiązań kulinarnych i patentów, które być może pozwolą Ci przetrwać kolejną godzinę na sportowym szlaku.
Nasz MASTER, zwycięzca i aktualny rekordzista Bieg Rzeźnika to wyjątkowa postać.
Maciej Dombrowski – running.chef
Zawodowy szef kuchni. Jednocześnie zawodnik i trener. Medalista mistrzostw Polski w kolarstwie MTB. Były członek kadry narodowej MTB. Uczestnik mistrzostw Europy i Świata w kolarstwie górskim. A aktualnie jeden z czołowych biegaczy ultra w Polsce. W przeszłości zajmował się kolarstwem górskim zawodowo, jednak z różnych względów wylądował w Norwegii i przerwał przygodę ze sportem.
Los chciał, że jedyną możliwą opcją pracy była praca w hotelu, a dokładniej w kuchni. Na szczęście już od dziecka lubił eksperymentować z różnymi potrawami. Po kilku latach ciężkiej pracy, tysiącach godzin, setek kilogramów obranych i pokrojonych warzyw oraz awansów został szefem kuchni restauracji obsługującej 500 osób. W międzyczasie wrócił do sportu i za namową kolegi spróbował swoich sił w biegach ultra. Przerwa od sportu i ciężka praca tylko wzmocniły jego charakter i pozwoliły na nowo czerpać z tego przyjemność.
Aktualnie łączy swoje dwie wielkie pasje, czyli sport i gotowanie… i tak właśnie powstał running.chef.
„Chciałbym się dzielić wiedzą, którą nabyłem pracując z szefami kuchni oraz kucharzami różnych narodowości oraz pokazać, że samemu można przygotować proste, szybkie i wartościowe posiłki, które zarówno pozwolą wykonać założony plan treningowy, jak i uratują nieraz przed “zgonem” na trasie 100 kilometrowego biegu”.
„Mówi się, że chudemu kucharzowi się nie ufa, ale ja próbuje złamać ten stereotyp :)”
Największe osiągnięcia sportowe Maćka:
Kolarstwo górskie:
- wielokrotny medalista Mistrzostw Polski,
- Zwycięzca Pucharu Polski,
- Reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy,
- 22 zawodnik Mistrzostw Świata w Szkocji – Fort William,
- 3 miejsce w klasyfikacji generalnej Pucharu Europy Centralnej,
- 3 miejsce w Pucharze Norwegii,
Biegi Ultra:
- Zwycięzca i rekordzista trasy Biegu Rzeźnika,
- Zwycięzca Supermaratonu Gór Stołowych,
- Zwycięzca oraz rekordzista trasy Ultramaratonu Bergheim Ultra w Norwegii.
Warsztaty „Sportowa Kuchnia” to kilka godzin praktycznych zajęć przygotowywania dań z zawodniczego menu. W programie uczestnicy znajdą propozycje dań przed treningowych, które nie obciążają żołądka, a także kilka prostych po treningowych napojów regeneracyjnych. A to wszystko okraszone historiami ze startów i cennymi radami fachowca.
Atutem prowadzącego Maćka Dombrowskiego jest fakt, że jest profesjonalistą zarówno w kuchni, jak i na treningu i zawodach. Czego efektem są wyniki. Pod jego czujnym okiem, samodzielnie, przygotowane zostaną poszczególne dania.
Warsztaty „Sportowa Kuchnia” to wspólne gotowanie na 12 indywidualnych stanowiskach w nowocześnie wyposażonym studio pod okiem profesjonalisty.
Na każdego uczestnika warsztatów czeka:
- fachowa wiedza i doświadczenie prowadzącego,
- menu przygotowane pod kątem dyscyplin wytrzymałościowych,
- menu głównie roślinne, bez mięsa i ryb (choć włoskie parmegiano pobudzi nie jeden kubek smakowy :)
- świeże produkty wysokiej jakości do przygotowania potraw z menu,
- wspólny posiłek przygotowanych potraw,
- nie możemy zapomnieć o pachnącej kawie z ciastkiem przygotowanym własnoręcznie przez prowadzącego!
- indywidualne i profesjonalnie wyposażone stanowisko pracy,
- serwis sprzątania stanowisk roboczych podczas zajęć oraz po konsumpcji, dzięki czemu skupisz się tylko na tym, co najważniejsze i przyjemne,
- niespodzianki, ale nie powiemy, jakie bo… wtedy przestaną być niespodziankami :)
- 5 godzin zajęć,
- fartuch „na zawsze”,
- A na zakończenie certyfikat uczestnictwa w warsztatach (żeby się pochwalić znajomym ;-))
W menu m.in.:
- komosa ryżowa z warzywami
- ryż curry z bakłażanem i batatami,
- krem z batatów,
- „Imbirowy dopalacz”
- „Bananowy kop”
- pasta z oliwek i inne „tajne” patenty running.chef
Nasi PARTNERZY:
- North Coast – https://www.northcoast.com.pl/
- My Spring Energy
- Wyższa Szkoła Rehabilitacji – kierunek dietetyka
- Maratończyk.pl
- #mtbxcpl
- Wydawnictwo Buk Rower – Buk Rower – książki sportowe i motocyklowe
- Akademia Kulinarna – Let’s GoCook – Go Cook
Ze względu na kameralny charakter warsztatów i ich praktyczną formę ilość miejsc jest ograniczona.
O przyjęciu na warsztaty decyduje kolejność zgłoszeń, wypełnienie formularza rejestracyjnego i wniesienie opłaty zgodnie z instrukcją.
Więcej informacji: tel. 693461446 / warsztaty@bodykinetic.pl
Wydarzenie na fb: link
COMMENTS