Hej! #mtbxcpl jest na Google News - kliknij tu i bądź na bieżąco z tym, co słychać w kolarstwie!
REKLAMA
Wraz z końcem sezonu 2015 minął mi czwarty rok w barwach MTB Votum Team Wrocław i z przyjemnością mogę powiedzieć, że w roku 2016 będę dalej reprezentował ten klub. Miniony sezon był odrobinę w kratkę (choć oczywiście zdarzały się udane starty) i może nie do końca spełnił moje oczekiwania, ale nie zawsze wszytko idzie zgodnie z planem. Ważne aby wyciągnąć wnioski i pracować dalej sumiennie, a efekty w końcu przyjdą. Mimo wszystko z motywacją do zimowych treningów nie miałem problemów i przystąpiłem do nich w połowie listopada, korzystając ze sprzyjającej pogody. Nie jest tajemnicą, że jestem dużym zwolennikiem długich jazd we wczesnym okresie przygotowań do sezonu, więc nie zabrakło 6 – cio godzinnych treningów na szosie. Do tego oczywiście wszystko co kolarzowi jest potrzebne do szczęścia zimą- siłownia, basen, biegi. Jesienno zimowy czas urozmaicałem sobie też startami w zawodach w biegu na orientację, bo jest to świetna odskocznia i dobre połączenie wydolności fizycznej z główkowaniem i planowaniem trasy. Ostatnie bardziej zimowe dni, wykorzystałem trenując na nartach biegowych. W ramach poszerzania horyzontów złożyłem też rower przełajowy, który pozwoli zoptymalizować treningi przy niekorzystnych warunkach pogodowych. Aktualnie zaczynam ostatni mikrocykl treningowy w kraju i powoli szykuję się do zgrupowania w Hiszpanii, gdzie będzie okazja potrenować w bardziej górzystym terenie przy wiosennych temperaturach.
Plany na sezon 2016 są dość podobne jak w latach ubiegłych, choć chcę spróbować sił w nowej dla mnie etapówce. Czy to będzie Trophy, Trilogy czy Challenge jeszcze się okaże. Do tego cykl Bike Maraton, w którym mam swoje cele indywidualne jak i drużynowe. Wolne miejsca w kalendarzu chcę wypełniać wyścigami XC oraz uphillami, prawdopodobnie wystartuję też ze 2-3 razy na szosie.
Zapraszam wszystkich na moją stronę na Facebooku https://www.facebook.com/Mikemtb/, gdzie na bieżąco wrzucam informacje o przygotowaniach do sezonu.
COMMENTS