Skarby z ula – pyłek kwiatowy

Skarby z ula – pyłek kwiatowy

Terapia sokami – idealny sposób na przeziębienie i grypę
10 przypraw ułatwiających trawienie
Skarby z ula – kit pszczeli
8 kroków do pierwszego startu w zawodach
Naturalna odporność

Dziś o zaletach spożywania pyłku kwiatowego. Istnieje niewiele takich przykładów, aby jeden naturalny produkt miał aż tyle właściwości leczniczych, mocy odżywczej i energetycznej dla naszego organizmu, a przy tym był praktycznie całkowicie nieszkodliwy, jak właśnie pyłek kwiatowy. Posiada on około 200 aktywnych składników, w tym 22 aminokwasy niezbędne przy wysiłku fizycznym oraz 36 mikro- i makroskładników. Należy jednak dodać, iż jego skład zależny jest od rośliny, z jakiej został zebrany. Mogą to być rośliny lecznicze jak: dzika róża, mniszek lekarski czy dziurawiec.

Pyłek to męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych, tworzące się w pyłkach kwiatowych.

Pyłek kwiatowy (pszczeli) ma następujące właściwości lecznicze:

  • aktywizuje wydzielanie soku żołądkowego,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wspomaga oddychanie komórek,
  • pobudza czynności szpiku kostnego,
  • normalizuje pracę wątroby, nerek, żołądka, układu nerwowego i oddechowego,
  • sprzyja w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała,
  • przeciwdziała anemii, krwawieniu dziąseł, wypadaniu zębów,
  • przeciwdziała bezpłodności u mężczyzn,
  • zapobiegaporonieniom,
  • zapobiega senności, przeziębieniom, zawrotom głowy,bólom głowy i brzucha,
  • zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy, udaru oraz zawału,
  • poprawia apetyt u dzieci,
  • w zastosowaniu zewnętrznym poprawia wygląd skóry,
  • wspomaga koncentrację.

Dwóch profesorów (N. Mankovsky i D.G. Chebotarev) udowodniło w swoich badaniach, że spożywanie pyłku wpływa na odnowę komórkową, mającą wpływ m.in. na poprawę skóry i zlikwidowanie przebarwień i sińców.

Z uwagi na to, iż pyłek pszczeli ma właściwości tonizujące oraz zwiększające ukrwienie tkani nerwowej wspomaga przy depresji.

Pyłek spożywać można na wiele sposobów. Najbardziej popularnym jest mieszanie go z miodem, sokiem owocowym, mlekiem, dżemem lub twarożkiem. Łącząc go z miodem czy dżemem należy zachować proporcje od 1:1 do 1:4.

Pamiętajmy, aby pyłek rozdrobnić i długo przeżuwać, gdyż nasz organizm lepiej go przyswoi.

Kuracja pyłkiem pszczelim najlepiej sprawdza się na jesieni i na wiosnę. Jesienią wzmacnia organizm, a wiosną uzupełnia niedobory witamin i makroskładników. Zaleca się przyjmować go 3 razy dziennie przez ok 3 miesiące, a następnie powinniśmy zrobić przerwę. Pamiętajmy, że 1 łyżka to ok 5 gram pyłku pszczelego. Dorośli powinni podczas leczenia przyjmować do 40g, dzieci od 10g do 20g maksymalnie, w zależności od wieku. Dzieci mogą przyjmować pyłek pszczeli dopiero powyżej 3 roku życia.

Przy wyborze produktu uważajmy na pyłki niskiej jakości i pamiętajmy, że ziarenka muszą być w różnym kolorze.

COMMENTS

DISQUS: 0