Aloes leczniczy ale nie dla każdego

HomeDieta i żywienie

Aloes leczniczy ale nie dla każdego

W ostatnim czasie przypomina się o właściwościach leczniczych aloesu. Dzisiaj o tam, dlaczego ta roślina jest taka zbawienna dla naszego zdrowia. Postaram się przedstawić również działania uboczne jego stosowania, abyście byli świadomi ewentualnych zagrożeń, decydując się na kurację z tej rośliny.

Zalety aloesu i sposoby jego stosowania

Jest to roślina mieszkaniowa, która obejmuje około 180 gatunków występujących na wszystkich kontynentach. W Europie znana już była od 1700 roku. Jest rośliną wrażliwą na przymrozki. Surowcem aloesu, który leczy, jest sok ze świeżych liści. Musimy pamiętać, że zanim użyjemy aloesu do celów leczniczych, nie powinniśmy podlewać go w lecie przez ok. 2 tygodnie, a w zimie nawet przez miesiąc.

Używany jest zewnętrznie i wewnętrznie.

Kiedy stosuje się go wewnętrznie pomaga przy zapaleniu kory mózgowej, przewlekłym zapaleniu jelita grubego. Zalecany jest przy zapaleniu i zwyrodnieniu rogówki czy siatkówki, przy zaniku nerwu wzrokowego oraz zmętnieniu rogówki. Stosujemy aloes wewnętrznie również przy uporczywych bólach głowy, nerwobólach czy wyczerpaniu nerwowym. Bardzo fajnie działa przy zapaleniu przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej, owrzodzeniu odbytnicy i okrężnicy, zaparciach, szczególnie u osób starszych.

Jeżeli stosujemy go zewnętrznie to pomaga na blizny, uszkodzenia naskórka, nieżyt nosa, zapalenie zatok bocznych nosa (w tym przypadku wkraplamy i przemywamy aloesem), pękaniu skóry, wysypkach alergicznych i ropnych czy źle gojących się ranach. Polecany jest przy ukłuciach owadów, zapaleniu śluzówki jamy ustnej, aftach, paradontozie. Dla kobiet bardzo dobrze sprawdzi się przy zapaleniu sromu (stosuje się wtedy okłady) czy pochwy (zalecane tamponowanie). Temat może wstydliwy, ale pisać trzeba.

Miazga ze świeżych liści aloesu wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i uaktywnia enzymy ustrojowe, które zawierają mikroelementy. Aloes poprawia zatem chore tkanki i wspomaga przemianę materii. Wyciąg lub miazgę ze świeżych liści aloesu stosuje się w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, w chorobie wrzodowej. Szczególnie wskazany jest dla osób starszych, które przeszły zabiegi chirurgiczne, bądź przebyły długotrwałe choroby, które mają spadek sił, są podatne na infekcje.

Syrop z aloesu w połączeniu z żelazem zalecany jest jako środek krwiotwórczy.

Przeciwwskazania do stosowania aloesu

  • krwotok macicy
  • menstruacja
  • różne krwotoki
  • zapalenie pęcherza moczowego
  • zapalenie trzewi
  • niepełny skurcz serca
  • wiek dziecięcy
  • zapalenie wyrostka robaczkowego
  • zaawansowana ciąża około 7 miesiąca
  • bezpośrednio po operacji przewodu pokarmowego
  • żylaki odbytu
  • nadciśnienie
  • krwotoki

Działania uboczne

  • kobiety ciężarne nie powinny przyjmować dużych dawek aloesu (niestety występuje groźba poronienia czy przedwczesnego porodu )
  • przy stosowaniu dużych dawek występuje osłabienie
  • spowolnienie pulsu
  • obniżenie temperatury ciała.

Bardzo ważne, aby razem nie zażywać dodatkowo: jodu, mentolu, tymolu, fenolu.

Sposoby stosowania aloesu

  • proszek z suchych liści
  • wyciąg z aloesu
  • sok ze świeżych liści aloesu
  • napar z suchych liści
  • nalewka spirytusowea na świeżym liściu, którą stosuje się na zapalenia ropne w postaci okładu.

Napar z aloesu można samemu przygotować w domu. Odrywamy liście z przynajmniej trzyletniej rośliny (ma wtedy najwięcej substancji odżywczych), schładzamy w lodówce i po upływie kwadransa ubijamy go na miazgę, tak, aby wypłynął z niego sok. Całość zalewamy przegotowaną wodą.

Na wzmocnienie układu odpornościowego i przy problemach z układem trawiennym nieoceniona będzie nalewka z aloesu: należy dokładnie wymieszać pół litra soku aloesowego (kupionego w aptece bądź sklepie zielarskim) i dokładnie wymieszać z pół litra miodu, pół litra spirytusu oraz pół litra soku z cytryny. Mieszankę rozlewamy do butelek, odstawiamy na siedem dni w ciemne i chłodne miejsce.

Po tygodniu nalewka jest gotowa do spożycia (przed otwarciem trzeba nią jeszcze porządnie wstrząsnąć).

Polecam picie i spożywanie aloesu przyrządzonego własnoręcznie, jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, aloes i jego przetwory najlepiej kupić w aptece, bądź sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. Należy unikać napojów aloesowych dostępnych w supermarketach, gdyż są one mocno przetworzone i z chemicznymi dodatkami.

Aloes to bardzo fajna roślina lecznicza, ale jak wszystko trzeba ją spożywać z rozsądkiem.

COMMENTS

DISQUS: 0