Naturalne żele energetyczne – w naturze tkwi siła!

Naturalne żele energetyczne – w naturze tkwi siła!

Łyk kawy na start
Jesień – klęska urodzaju
Pokrzywa – prawie jak EPO

Dziś mam dla Was alternatywę dla gotowych żeli energetycznych z produkcji przemysłowej. Można je przygotować samemu w domu. Są one naturalne i łatwe w wykonaniu. Wystarczy użyć blendera, bądź urządzenia miksującego produkty. Składniki zawierają naturalne cukry i witaminy niezbędne przy dużym wysiłku fizycznym. Żele te można spożywać przed treningiem, bądź w trakcie jego trwania, w zależności od intensywności ćwiczeń.

Pamiętajmy, że każdy musi dostosować proporcje indywidualnie i jest to dobre rozwiązanie uzupełnienia diety dla osób amatorsko uprawiających sport. Osoby uprawiające sport na poziomie zawodowym mają indywidualnie dostosowane odżywianie.

Węglowodany, bo o nich głównie mowa, są potrzebne w diecie sportowca, ale to już wiemy. Glikogen natomiast zmagazynowany w mięśniach i wątrobie ma bezpośredni wpływ na twoją aktywność fizyczną. Wysokie stężenie glikogenu sprawia, że twoje wyniki będą lepsze, natomiast jego niski poziom prowadzi do szybszego zmęczenia czy przetrenowania.

Dietetycy sportowi i fizjoterapeuci zalecają osobom uprawiającym sport głównie wytrzymałościowy spożywanie większej ilości węglowodanów niż “przeciętny” Kowalski. A najlepszym sposobem jest zapewnienie sobie wysokiego stężenia glikogenu w momencie rozpoczęcia treningu. Wielu sportowców zaleca ten system od lat.

Kolejnym ważnym elementem są witaminy i minerały. Ich zapotrzebowanie to kwestia indywidualna. Zmienia się w zależności od wieku, wagi i poziomu aktywności fizycznej oraz osobniczego składu chemicznego ciała. Aby ocenić swoje indywidualne zapotrzebowanie potrzebne są m.in. testy biochemiczne i fizjologiczne. Zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce pozyskane z dobrych źródeł powinna dostarczyć nam wystarczającej ilości witamin i minerałów. Przed treningiem, w trakcie i po nim najlepiej jest dostarczyć naturalne produkty, o ile mamy taką możliwość. Jestem zwolenniczką przyrody, zatem suplementacja powinna być stosowana po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Oto propozycje 10 żeli energetycznych własnej produkcji, bez chemicznych dodatków, barwników czy konserwantów:

  • Nasiona chia, mleko ryżowe, rodzynki, olej kokosowy
  • Mango, banan, miód, sok pomarańczowy, olej lniany, mięta, sól morska
  • Syrop ryżowy, syrop z agawy, sól himalajska, jabłka lub wiśnie
  • Syrop ryżowy, syrop z agawy, sól himalajska, maliny lub borówki
  • Miód, syrop z ryżu brązowego, nasiona chia, sól himalajska, naturalna kofeina
  • Syrop ryżowy, miód, banan, sok pomarańczowy, masło orzechowe, olej lniany, sól morska
  • Rodzynki albo żurawina, banan, mleko kokosowe, miód, sól himalajska
  • Daktyle, syrop z agawy, limonka, cytryna, sól morska
  • Banan, jabłko, pomarańczka, mandarynka, sól morska
  • Nasiona chia, daktyle, nasiona goji, cytryna, sól himalajska.

Wszystko razem miksujemy, dodajemy wodę i gotowe. Natomiast, jeśli nie mamy czasu na przygotowanie takiej mikstury, zawsze dobrym rozwiązaniem będą suszone lub świeże owoce. Osobiście uwielbiam suszoną żurawinę, pomarańcze i mandarynki. Starajmy się wybierać produkty dobrej jakości, nie przetworzone. Można je dostać w sklepach z żywnością ekologiczną.

Testujcie, próbujcie różne smaki i polecajcie znajomym.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0